HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

28 Aralık 2009 Pazartesi

Bir bez parçası masalı / 18.01.2008 / yıldızlılar2000

Bez , muhtelif hammaddelerden yapılmış ipliğin , dokunması ile elde edilen , yarı mamuldür. Bununla çok çeşitli mamüller yapmak mümkündür. Vücudu örten giysiler yapılırken kimse aldırış etmez de , başa bağlandığında neden kıyamet kopuyor ? veya bir matadorun elindeyken boğayı nasıl çıldırtıp , arenayı ayağa kaldırıyor ? sorusuna cevap arıyorum.

Esas problem türban mıdır ? yoksa türbana sahip çıkanlar mıdır ? yoksa onları kullananlar mıdır ?
Türban konusunda dikkat edilecek husus, renk ve deseni değil , ona etki eden kuvvetlerin yönü , şiddeti ve büyüklüğüdür.

Çok partili denilen, iki partili sisteme geçildikten sonra 50-60 yılları DP nin tek başına iktidar olduğu yıllardır . Natoya girilmiş , marshall yardımları var ve abd ile ilişkiler gayet iyi.
Ve 60 ihtilaline gerek duyuluyor !. İhtilal sonrası mbk üyeleri daha fazla kendilerini gizleyemiyor , kimliklerini ortaya koyuyor ve ingiliz tarafı ağır basıp abd yanlılarını tasfiye ederek Menderes'i asıyorlar.
60 sonrası yine tek başına , güçlü sağ iktidarlar var . AP , DP 'nin devamı olarak ve Menderes 'e yapılan haksız muamelenin de acısı ile güçlenerek iktidarda ve yine abd ile ilişkiler iyi.
Bu durumu gören ingiltere 'nin başını çektiği avrupa , abd ile iyi ilişkiler içerisindeki güçlü sağ iktidarlara son vermek üzere , sağı kendi içerisinde bölmeyi amaçlayarak refah ve saadete kadar uzanan MNP ' yi kurar .

Sonuç başarılıdır ve mnp 'nin varisi msp kilit parti konumundadır. Dini lider sürekli anahtarın kendisinde olduğunu söyleyerek yaklaşık 20 yıllık süre içerisinde , ecevitle , demirelle , tansu hanımla koalisyonlar kurar .

Hem kendisi koalisyonda olur , hem de ülkeyi koalisyonlarla yönetilmeye mecbur bırakır .

Nihayet 28 şubatta bu gidişe dur diyen abd , refahı tasfiye ederek , 60 dan sonra beraberliği yakalar .

Yakın zamanda Şemdilli operasyonu ile paşanın yolunu kesmeye çalışan ingilizler de , e-muhtıra ile çankaya yolunu kesmeye çalışan abd de , başarılı olamamıştır.

Son 15 yılın değişmeyen gündemi türban , kafasını tanınmayacak şekilde sarmış ingiltere başlı avrupa ile ,
" aç başını .... tanıyorum .... yine sensin " diyen abd ' nin süregelen hakimiyet mücadelesinin , bir sahnesidir.

Bu sahnede rol alan figüranların bir kısmı , irticai faaliyetlerle laik boğaları kızdırarak miting meydanlarına toplarken , cumhuriyetin temel ilkelerinden taviz vermeyenler de mürteci boğaları hortlatarak oyunu sürdürürler.
Bu tahrik ve zorlamalar olmasa , bir insanın başındaki bez parçası kimi ilgilendirir ? Ülkemize uzaktan bakan birisi , bez parçası için koparılan kıyamete ne kadar güler kimbilir ? Hatta bir yumurta çıkarmak için kıyameti koparan tavuğu daha haklı görebilirler.
" ingiltere , Türkiye üzerindeki etkinliğini kaybederse , dünya üzerindeki itibarını da kaybeder "
görüşüne ve tesbitine katılıyorum.

Matadorun , boğayı tahrik etmek için kullandığı bez parçası , bu defa karşımıza farklı şekilde çıkmaktadır. Terazinin bir kefesinde türban , diğer kefesinde mezhep ayrımcılığı . Bir denge unsuru gibi .
Yani , " ey solcular , bugüne kadar alevilik sizin ipoteğiniz altında , türban da benim ipoteğim altında oldu ve bir netice elde edilemedi . Şimdi anlaşalım , ben aleviliğe yanaşayım , siz de türbana yanaşın. Hem sizi memnun edelim , hem benim dediğim olsun. Bu hususta Atatürk ilkeleri ve cumhuriyetin temel niteliklerinden ne değişmesi gerekiyorsa değiştirelim . Cemevlerini açmak için tekke ve zaviyeler kanununu , türban için fes ve peçe kanununu değiştirelim " şeklinde bir pazarlık ortamı mı yaratılıyor ?
Yoksa yaklaşan mahalli seçimler için , klasik popülizmle alevi oyların transferi mi hedefleniyor ?
Yine bir siyasi istismar mı ?
Bölgede uygulanan politikaların veya karşı politikaların bir parçası mı ?
Bunlar değilse , durup dururken , bu mesele neden hortlatıldı ?
Oysa , abd , iran arefesinde özgürlükleri ve etnik farklılıkları öne çıkarmak ve kullanmak istiyor ,mezhep ayrımcılığı istemiyor , yani iran 'da olabilecek şii kutuplaşmasının , bölgedeki şiileri kenetleyip güçlendireceği için mezhep ayrımcılığına karşı gibi. Belki Iraktaki şii-sünni çatışmalarının azalması bu politikanın bir parçasıdır.

m.sedat saygılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder