HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

29 Ocak 2017 Pazar

YOL AYRIMI

 Türkiye,belki de  son yol ayrımına geldi. Buradaki tercihini doğru yapmak mecburiyeti var . Yanlışa evet derse, belki de yaşama hakkını kaybedecek.
  Gerile, gerile kopma noktasına gelen toplum, şimdi de tek adamın ülkeyi yöneteceği başkanlık sistemine  EVET veya HAYIR deme mecburiyetine getirildi.
  EVET demek tek adamlık, otoriter , monarşik sistemi kabul etmek, HAYIR demek çoğulcu demokrasiden yana olmak ,ülkeyi  meclisin  veya bir sistemin idaresine teslim edilmesi anlamına geliyor.
  Hemen şunu sormak gerekir, başkan olmak isteyenler ,hangi isteklerini yapamıyor veya hangi arzularına kavuşamıyorlar ki, böyle bir rejim değişikliği istiyorlar. Tek bir buyrukla bir insanın idamını arzuluyorlarsa bunda haklılar. İşte bu arzuların gerçekleşmesi, engizisyon mahkemelerinin kurulması ve insanların tek kişinin emriyle giyotine gitmesini isteyenlerin  EVET demesini yadırgamıyorum.
   Ama hukuka inanıp , hukukun üstün olmasını isteyenlerin, insanlara ancak adil yargılama ile ceza verilmesinden ,kişilere  haksız uygulama hakkı verilmesini istemeyenlerin de EVET demesi için sebep göremiyorum.
    Türkiye başarısız dedikleri darbe teşebbüsü ile, statü olarak hukukun rafa kaldırıldığı, baas rejimlerinin hakim olduğu, Ortadoğu ülkeleri seviyesine indirildi. Eğer baas tipi, baskıcı ve monarşik tek adam yönetimini seçerse , bu statüsü  ebediyen devam edecektir.
   İşte referandumun önemi buradadır.
   Türkiye monarşiye  HAYIR derse , tekrar gelişmekte olan ülkeler safına katılma şansını yakalayacaktır.
   Sonucu MHP,HDP  ve CEMAAT belirleyecektir. Başkanı  EVET , tabanı HAYIR diyen ülkücü kesimin, monarşiye katkısı muhtemelen  +%3  civarında olacaktır .HDP 'nin katkısı net değil, eğer  bu rejimin eyaletin yolunu açacağından emin olurlarsa veya yeni tavizler koparabilirlerse EVETçi aksi halde HAYIR cı olabilirler.
    120.000  insanın işinden atılması, 130.000 kişinin de atılmaya hazır bekletilmesi , 30.000 kişinin cezaevinde tutulması , birçok kişinin neden mağdur olduğunu bile bilmemesi , elbette ki cemaate de bir tepki hakkı verecektir. Bunu yansıması da  - %2  civarında beklenebilir.
    Esas  belirsizlik , haziran seçiminde Davutoğlunun  oyunu  %43 e düşürüp , bir sonraki seçimde tekrar % 49.5 'e yükselten oynak  % 7 lik oy diliminde . Eğer bu kütle, bağnaz olmayan , taassubu olmayan bağımsız düşünebilen ve  serbestçe oy kullanabilen bir kesim ise sonucu bunlar belirleyecektir.
   Ben tek oyla iki tercih yapacağım .Hem MONARŞİ'ye  hem BAHÇELİ 'ye HAYIR diyeceğim.

m.sedat saygılı

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder