HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

11 Mart 2012 Pazar

9 mart darbesi

Hemen hergün bir darbenin yıldönümünü kutladığımız ülkemizde , bir darbenin daha 9/12 mart darbesinin yıldönümünü kutluyoruz. Eğer 9 mart darbe teşebbüsü başarılı olsaydı ülkedeki yöneticiler tümüyle değişecek , siyasi yön değişeceği için ülkemizin tarihi de değişecekti. Ancak teşebbüs başarılı olamadı ve iktidar olmayı hayal edenler mahkemelere sevk edildi ve 12 mart darbesi ile yeni bir yönetim işbaşına getirildi. İki karşıt taraf olduğuna göre çatışan iki taraf vardı. Şimdi önümüzde iki soru var;
Bu iki tarafın , 60 darbesi ile ilgisi var mıydı ?
Bu iki tarafın 12 eylül darbesi ile ilgisi olacakmıydı?
Bu iki sorudan sonra aklımızda daha yeni sorular oluşuyor . Mesela , 60 darbesinin tarafları kimlerdi ? ve 12 mart öncesi sokaklarda sadece sol varken 12 eylül öncesi neden çatışan sağ ve sol vardı ?
Tek partili inönü diktatörlüğüne , çok partili sistemle son veren ancak inönünün karşı, 60 darbesinde yenilen ve kaybeden ABD , işi çok sıkı tutmuş , madanoğlu cuntasını yakından takip etmiş bir kısmı 60 darbesinin aktörü olan darbecilere fırsat vermemiş ve 12 mart karşı darbesi ile duruma hakim olmuştur. Sokaklardaki sol eylemcilerin anlamını ifade edecek olursak , bağımsız türkiyeyi ! kurmak için darbeyi sol görünümlüler yapacaktı ,devrim gerçekleşecekti , ama solun arkasındaki güç rusya veya çin değil , ingiltere idi.60 darbesini 14 'leri bertaraf ederek kazanan ingiltere , ABD işbirlikçisi olarak gördüğü Menderesi asarak ülkedeki amerikaya kayışı engellemiş , ancak geçen zaman içerisinde , demirel'in iktidar olması ile ,durumun tekrar kötüleştiğini gören ingiltere solu sokaklara döküp darbe ortamı hazırlayarak tekrar darbeye teşebbüs etmiş , ancak ABD buna müsaade etmemiştir.
Yaklaşık 20 yıl demirelli hukümetlerle iktidarda kalan ABD , yeni bir ekonomik düzen kurup , ikameci politikaları savurganlıkla değiştirmek üzere yola özal'la devam etmenin yolunu açmak için sağ ve solu çatıştırarak hazırladığı darbe ortamını 12 eylül darbesi ile noktaladı ve yeni bir dönemi başlattı. Darbenin yıldönümünde bu konuya tekrar dönmek üzere , tüm figüranları esefle ve hüzünle anıyorum.
m.sedat saygılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder