HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

31 Aralık 2011 Cumartesi

2012 siyasi tahminim.

2011 in en önemli olayları , arap baharı mı ? arap felaketi mi ? arap katliamı mı ? ne derseniz deyin , yani Akdeniz etrafındaki arap dünyasındaki başkaldırmalar , isyanlar ve ABD ' nin Irak'tan çekilmesi idi.
Birinci dünya savaşı sonrasında , taşlar ciddi biçimde yerlerinden oynadı . Hanedanlar yıkıldı , egemenlikler el değiştirdi .
Amerikan karşıtı kaddafi yönetimi devrildi , amerika karşıtı suriye zor günler yaşıyor ve en önemlisi hedef ülke iran 'a yaklaşıldı.
Amerikanın Irak'tan çekilmesi ile bölgede otorite boşluğu oluştu ve kontrolsuz bir bölge oluştu. Yani bölgede bir yangın çıkarsa , müdahale edecek itfaiye yok demektir. Bu bölge için de , Türkiye için de vahim bir durumdur.
Aynı anda AB 'nin de sonuna gelindi ve devam edemeyeceği anlaşıldı. Bu durumda avrupanın öteden beri etkili olduğu suriye ve iran'a fazla destek olamayacağı gözönünde.
Aynı şekilde ABD ile mutabakat sağlayan rusyanın da arap dünyasındaki gelişmelere seyirci kalacağı , rusyanın bölge politikası haline geldiği de açıktır.
Bütün bu şartlardan sonra geriye tek bir şey kalıyor , o da sünni-şii çatışmasını başlatmak . Şu anda hedeflenen ve beklenen , bu kanlı , tehlikeli ve sonu belli olmayacak çatışmadır.
Böyle bir çatışmada Türkiye istese de seyirci kalamaz ve müdahil olmak zorundadır. Çünkü muhtemelen arap dünyası sünni tarafta olacaktır , ve bu çatışmanın figüranları islam dünyası olacaktır. Ayrıca şii dünyasındaki azeri soydaşlarımız da kışkırtılacağından Türkiye için , katılım bahanesi artacaktır. Türkiyeyi müdahil yapmak isteyen dış güçlerin kontrolundaki medya da görevini yapacak ve yangına körükle gidecektir.
2012 ' ye ben endişelerle giriyorum. Bir kıvılcımı körükleyecek aptallarla dolu bir bölgedeyiz ve çıkacak yangına müdahale edecek itfaiye yoktur.
Endişelerimin hayalden öte gitmemesini umarak , herkese mutlu , sağlıklı yıllar dilerim.
m.sedat saygılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder