HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

20 Şubat 2011 Pazar

darbe özeti

Gürkan Hacır 20.02.2011 AKŞAM gazetesinde darbeleri anlatıyor. 60 dan beri 50 yıldaki 4 darbe ve 8 darbe teşebbüsünü . Bildiğimiz şeyler, ancak bu anlatış görüneni anlatma şeklinde. Gerçek anlamda darbelerin ne makastla yapıldığından bahsedilmiyor.
Şu soru önemlidir . Madem ki darbelere karşı güçler de vardır, yani karşı darbeciler vardır , bu güçler demokrasiden yana olanlarmıdır ?
60 ihtilalinde çatışan iki taraf da darbeci idi . Birlikte darbe yapmışlar fakat ayrılmak zorunda kalmışlardır. 14 ' ler kaybetmiştir ve cezalandırılmıştır.
Acaba neden ?
Sonra 12 mart'ta 9 martçılar da , 12 martçılar da darbeci idi.
12 eylülde bir taraf darbe yapmıştır , karşı çıkan olmamıştır . Yani demokrasiden yana kimse yoktu denebilir mi ?
Sonra Talat Aydemir ve Fethi Gürcan ' ın darbe teşebbüsü ve asılmaları anlatılıyor. Harp okulu 1963 yılında mezun vermiyor. Talat Aydemir'le birlikte hareket eden harbiyelilerin tamamı okuldan atıldığı için.

Bunlar uzun konular ama bazı tesbitler çok güzel

RAYLAR ESKİ VAGONLAR KULLANILAMAZ
Şimdi şöyle kendinizi bir an için bu ülkenin ve gündemin dışına çıkarın ve yaşananlara dışarıdan ve hızlandırılmış olarak bakın. Şunu göreceksiniz... Sürekli ülkeyi rayından çıkardığı söylenen politikacılar ve onu raya sokmaya çalışan askerler... Oysa rayların giderek eskidiğini vagonların ise kullanılmaz hale geldiğini gören hiç olmadı. Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için bundan daha büyük bir yük düşünebiliyor musunuz? Evet Türkiye'de yaşanan gerçek bir batı tipi demokrasi değil. Şoven milliyetçiliğinin, din bezirganlığının, avantacılığın prim yaptığı tuhaf bir sistem. Demokrasi diye bize yutturulan şeyin aslında cahil bıraktırılmış halkı kandırmaktan öte bir şey olmadığını biliyorum. Ama lütfen şunu da kabul edelim. 65 yıllık demokrasi deneyiminde 4'ü gerçekleşmiş 8'i teşebbüs aşamasında kalmış 12 askeri darbe hangi ciddi ülke de yaşanır? Uganda mı? Nijer mi? Cibuti mi?


Şu tesbit çok doğru ve çok güzel : "Demokrasi diye bize yutturulan şeyin aslında cahil bıraktırılmış halkı kandırmaktan öte bir şey olmadığını biliyorum."

Sonra idamdan notlar bölümünde ilginç olanlar :

Talat Aydemir taburesini kendi tekmeledi. Son sözü 'Memleket için hayırlı olsun' oldu. Ankara Valisi Enver Kuray infazın sonucunu 'dışarıda bekleyen' meraklılara anında yetiştirdi: '5 dakika önce işi bitti. Herif hala sallanıyor' dedi. (Talihin garip cilvesine bakın. Vali Kuray'ın oğlu Sarp Kuray, bu olaydan tam 7 yıl sonra askeri bir ayaklanmanın liderliğini yaptı. Dahası Talat Aydemir'in kaderdaşı Fethi Gürcan'ın çocuklarıyla yakın arkadaş oldu. Sarp Kuray'ın 80 öncesi yönettiği sol örgütlerde Fethi Gürcan'ın çocukları da bulundular ve yaşamları boyunca Sarp Kuray'ın çizgisinden hiç ayrılmadılar.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder