HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

26 Şubat 2011 Cumartesi

Akdeniz bir Türk gölüydü

Barbaros Hayrettin Paşa kuzey afrikayı fethederek Akdeniz'i bir Türk gölü yapmıştı. Ta ki petrolün değeri anlaşılıp , Osmanlıyı parçalamak için birinci dünya harbi başlatılana kadar .
Dünyada iki büyük taksimat yaşanmıştır. Biri birinci , diğeri ikinci dünya harbinden sonra. Şavaşların galipleri dünyayı kendi zevk ve menfaatlerine göre yeniden şekillendirmişlerdir. Birinci dünya harbi sonrasında da galipler başta ingiltere , sonra fransa , italya olmak üzere osmanlı topraklarını paylaşmışlar , oralarda geometrik şekillere benzer sınırlar çizip , yönetebilecekleri ve bağlı kukla devletler kurmuşlardır. Bu devletler , devlet yapısı ve sistemi olmayan ekonomisi olmayan veya sadece petrole bağlı , monarşik yapılardı. İstendiği anda da değiştirilebilirdi. Bu taksimatta amerika yoktu.Bölgede amerika yanlısı devletler de yok denecek kadar azdı. Belki de amerikanın israili yaratması bu sebeptendi. Sadece sonradan elde ettiği Mısır ve suudi arabistan sayılabilirdi. Tunus'tan iran'a kadar olan alanda özellikle fransız ve ingiliz etkinliği vardı.
Amerika ikinci dünya harbinden sonra dünyayı istediği gibi şekillendirsede bu bölge savaş alanı olmadığından müdahalede bulunamadı. Bugün yaşanan gelişmeleri bölgedeki amerika devrimi olarak görebiliriz. Hedef Akdeniz'i bir amerikan gölü yapmak , cebelitarık - akdeniz - süveyş - kızıldeniz petrol yolunu ele geçirmek , bu çatışmaları irana kadar götürmek olabilir. Stratejik iki hedef ; birincisi petrol yolunu tutarak avrupanın enerji tedarikini elinde tutmak , ikincisi çin'in afrikaya girişine set çekmek , aynı zamanda çin 'in uç kalesi iranı çökertmek.
İlginç olan , daha Tunus'ta çatışmalar başlarken medyanın koro halinde , domino taşları gibi çatışmaların yayılacağını ilan etmesiydi. Medya kahinleri bile geçmişti. Medya ileriyi mi görüyordu , yoksa olması istenenleri mi empoze ediyordu ?
Medya haklı çıktı ! ve çatışmalar yayılıyor. İngilterenin yıllarca amerikaya kafa tutturduğu kaddafi zor günler yaşıyor. Fransa kontrolundeki fas , cezayir , tunus derken suriye ve iran da bu işe dahil olabilir.
Netice olarak aktör ülkelerin hakimiyet savaşıdır. Acaba rusya aktör değil midir ? ki adı duyulmuyor ? yoksa rusyanın bölgedeki vekili amerika mıdır ?

m.sedat saygılı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder