HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

19 Ağustos 2016 Cuma

DARBENİN ANALİZİ 2

Darbenin başarısı  hakkında konuşmak için sonuçlara  bakalım , sonra başarılı mı ?  başarısız mı ? olduğuna karar verelim.
Darbe konuştukları gibi başarısız görülmüyor. Veya önceki yazımda bahsettiğim gibi başarısız olmasına karar verilen , başarısız görünen ama  başarılmış darbedir.
Darbe sonunda Türk ordusu  yok edilmiştir , sadece tabela ordusu haline gelmiştir . Komutanlar bakana , genel kurmay başkanı başka bir yere bağlanarak ordu itibarsızlaştırılmış , haysiyetsiz bir kurum haline getirilmiştir. Darbeye hangi sebeple ve hangi şartlar altında katıldığına bakılmaksızın yüzlerce subay tutuklanmıştır. Sürekli gösterilen  teslim olma yayınları ile , sanki savaştan kaçan onursuz bir asker imajı  yaratılmıştır.
Ordu silsile yolu ile çalışan , emre itaat eden ast -üst ilişkisi ile yürüyen bir kurumdur. Üst tarafından verilen bir  emre itaat etmemek suçtur. Kaldı ki  tatbikat gibi gösterilen meşru kılıfa uydurulmuş  emre  uymamak  kimsenin haddine değildir , kimse böyle bir itaatsizliğe cesaret edemez.
 Sadece  bankasya'ya para yatırdığı veya hesabı olduğu için insanlar açığa alınıp  işlerinden atılmıştır.Oysa bankasyayı  Erdoğan ,A. Gül, F.Gülen ve Tansu hanım birlikte açmıştır.



Sonuç olarak ;
 1)Ordunun milletin gönlündeki yeri çok aşağılara indirilmiştir. Ordunun ve askerin itibarı kalmamıştır. Okulları kapatılıp,ordu dağıtılmıştır.
2) İkinci sonuç , ülke iç savaşa biraz daha  yaklaşmıştır. Asker - polis - halk çatışması  olağan hale  getirilmiştir , sürekli yapılan yayınlarla da  asker küçük düşürülmüş , polisin ve halkın haklılığı vurgulanmıştır. Böylece  asker ve polis birbirine düşman edilmeye çalışılmıştır.
3) Türkiye batıdan ve hukuk devletinden uzaklaşıp , ortadoğu ülkesi haline gelmiştir.İnsanların mal varlıklarına el koyma , kayyum atama gibi hukuki olmayan uygulamalarla  güvensiz , kişi hak ve hürriyetlerinin gasp edildiği monarşi ile yönetilen tipik bir  ortadoğu veya afrika cumhuriyetine dönüşmüştür.
4) 200 kişilik eğitimli ve  üniforma giymiş kişinin  genelkurmay başkanı ve  kuvvet komutanlarını , özel kuvvetler komutanlığını teslim alabileceği ve trt dahil bir çok kurumu rahatça işgal edebileceği ,rehin alabileceği  ve devletin uyuduğu  ortaya çıkmıştır.
5) Yabancı yatırımcılar biraz daha uzaklaşmış, yerliler de toparlanıp gidebilecekleri yer aramaya başlamıştır.
6) Türkiyenin Rusya ile aniden barışması ve yakınlaşması .Hemen ardından Rusyanın İrandaki üsleri kullanarak ,daeşi bombalaması .Bu  hareket ABD politikalarına uygun ve Türkiye-Rusya  barışına ABD yorum yaparken , birlikte daeş'e operasyon düzenlemelerini temenni etmişti !

İşte önemli nokta burası , "darbeler ülkelerin dış politikasını değiştirmek için yapılır"  kuralına göre,eğer Türkiyenin dış politikası değişmişse , kuşkusuz darbe BAŞARILIDIR.

Bugün ordusunu , yarın  yurdunu  kaybettikten sonra  darbenin başarılı  olduğu anlaşılsa bile çok geç olacaktır ve  bu aldanma  son aldanma olacaktır.

m.sedat saygılı