HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Neyi yaşıyoruz.

  Ülkemizde  ve çevremizde , özellikle  Akdeniz'in  ortadoğu  kıyılarındaki   çatışmaların  , akan kanın  hangi sebebe  dayandığını hiç sorgulamıyoruz.  Hergün  zavallı  yüzlerce insan ölüyor ,  ocaklar  sönüyor ama  bize dokunmayan yılan bin yaşasın mantığı ile  bu dramlara seyirci kalıyoruz.
   Birinci    dünya savaşının galibi  ingilteredir.
   İkinci dünya savaşının  galibi  amerika ve rusyadır.
   İngiltere  savaşın galibi olarak  dünyayı , özellikle  ortadoğuyu  , kendi  istekleri , arzuları ve menfaatleri  doğrultusunda  şekillendirmiş  , cetvelle  sınırlar çizerek  devletler  ve kukla yönetimler oluşturmuş , netice olarak  Osmanlıyı  parçalama  düşüncesini gerçekleştirmiştir. Bu şekillenmeden bize cumhuriyet nasip olmuştur. Cumhuriyet dört temel düşman üzerine kurulmuştu. Bunlar türkçülük , kürtçülük , komünizm ve irtica idi , esas maksadı osmanlıya geri dönüş olmasını engellemek ve geçmişle bağların koparılmasıydı. Oluşan resmi ideoloji inönüye emanet edilmişti.Zaten birinci dünya savaşı , ihtiyarlamış Osmanlıyı  defnetmek maksadı ile çıkarılmış  bir savaştır.  Osmanlıdan kopardığı toprak ve tebaalarla kendine bağlı  yönetimler  oluşturmuştur. Petrolün gelecekte  çok büyük değer olacağını  önceden gören ingilizler  , özellikle  petrolün kontrolünü ellerinde  tutmayı istemiş ve  bu strateji  ile  özellikle ortadoğu üzerinde hareket etmiştir.
   İkinci dünya  savaşından  zaferle çıkan amerika ise  dünyayı   kendi   istek ve menfaatleri doğrultusunda  şekillendirmek  istemiştir.. Amerika  da  özellikle  petrol  ve enerji  bölgelerini  kontrolü altına almak istemiştir. Önce  müttefiki , diğer galip rusya ile  anlaşarak , gaz  bölgelerinin  ruslarda  , sıvı yakıtların kendi  kontrolünde kalması  hususunda  mutabakat sağlamıştır. Ancak bölgeyi  kontrol altında tutan  ingilizlerden  bölgeyi almak kolay olmamıştır. Aradan geçen 60 seneye  rağmen amerika halen zaferin karşılığını alamamıştır , ancak almaktan da vazgeçmemiştir. Her ne kadar Osmanlı parçalanmışsa da , bölgeyi kontrol etmek için  Türkiyeyi kontrol etmenin şart  olduğunu  bilen  büyük güçler  uzun süre  Türkiye üzerinde  çatışmışlardır.   İngiltere  ,  arkasında inönü olan  60 darbesi ile  amerika  müttefiki  menderesi asarak  Türkiye üzerindeki  hakimiyetten vazgeçmemiştir.  12 martın net galibi galibi olmadığından  bir 10 sene daha kurtarmıştır. Amerika  ancak 12 eylül darbesi ile Türkiye üzerinde kontrolü net olarak sağlamıştır  ama  zaferden  30 sene  sonra  olmuştur. 2002  şeçimleri ile  bu kontrol  daha da güçlenmiş , baştaki diktatör ile Türkiye adeta  bir abd  eyaleti haline gelmiştir.  Sadece  kılıçdarı  kontrol altında tutabilen  karşı taraf , ergenekon   operasyonları ile kaybettiği darbe ümitleri  ile  zayıf kalmış  hatta çaresiz kalmıştır. Kendine hayrı olmayan  bahçeli ise  acizliği ile  amerika tarafına  destek olmuştur.
    Bugün  çevremizde  ve  mısır  ve suriye dahil   etrafımızda  akan kanın   sebebi budur.Amerika ve rusya  son dünya savaşının  galipleri olarak dünyayı  kendi  menfaaleri doğrultusunda  şekillendirmek ve  petrolü kontrol  altında  tutmak isterken ,  bu kontrolü  önceden sağlamış olan  ingiltere ve  fransanın  direnişi    bu çatışmalara sebep olmaktadır.  Asıl  çatışanlar  ortada  yokken  , dün birarada  huzurlu yaşayan insanlar , bugün sokulan fitne ve fesatlarla  birbirini , kardeşini  , komşusunu boğazlamaktadır.
    Bugün yaşayacağımız  kadir gecesinin , müslümanların  akıl ,fikir , mantık sahiibi  olmalarına ,  doğru ve mantıklı düşünüp akan kanın durmasına   vesile  olmasını , Allahtan  niyaz ederim.
   Dualarımız  akan masum kanının durması için olsun.

  m.sedat saygılı