HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

30 Aralık 2012 Pazar

2013' e girerken


Her yıla olduğu gibi , yeni 2013 yılına da  Türkiye de , Dünya  da sıkıntılarla  girmektedir. Suriyedeki iç savaş yıl boyu devam etti . Aslında  bir avuç suriyenin bir önemi yoktu ama ,  perde arkasındaki   oyuncular , ayrı bir heyecan katıyorlar.  Tehlike , patriot füzeleri yerleştirecek kadar vahim değildi ama , iç savaş üzerinden  yürütülen  operasyonlar , tehditler , hesaplar var. 2012  endişelerimi sıralarken , başta , bölgedeki  şii-sünni kışkırtması vardı  .  Endişe hala devam ediyor ve suriyedeki iç savaşın en tehlikeli  tarafı , tarafların yapacağı bir çılgınlıktır. Bölgede bir otorite yoktur ,  çıkacak bir yangına  müdahale edecek itfaiye  yoktur. 2011 de birçok arap ülkesinde dolaşan  arap baharı , suriyede uzun bir zaman  geçirdi.
   Ekonomik açıdan  bilhassa Avrupa' da  sular durulmadı .  Hergün yeni bir haber , ama kötü haber , Yunanistan , battı , İspanya  battı derken  hiçbiri batmadı . Ama Avrupa ekonomik  açıdan iyi olmadığı için siyasi  olarak da iyi olamıyor. Ciddiye alınmıyor ve tavrı olamıyor.
  Amerika  da iyi  değil , şimdi ek vergiler gündemde . Borç yükü 16 trilyon  dolar .Yani Amerikanın  da  paraya  ihtiyacı var.
  Şu kesin ki , birinci ve ikinci dünya savaşından  sonra , dünya üçüncü defa şekillenmektedir.  İngiltere  hiçbir şekillenmede  bu kadar  güçsüz olmadı. Çin de ilk defa  masada ,  otorite.  Hatta Avrupa 'nın  yerine terazinin  kefesine oturmuş durumda.
  Ülkemizde  iç karışıklıklarda  gitgide  artış ve yayılma var .  Sokaklar  çok karışık ve azalacak   görünmüyor. Daha çok  muhalefet  destekli ve iktidarı  zorda bırakacak nitelikte.
   Kürtler ülke  hakimiyetinde biraz daha yol aldı , meclisteki  küstahlıları da  giderek arttı . Bir avuç insanla  neredeyse meclisi yönetecek hale geldi. Sokaklardan sonra meclis hakimiyetini de ele almak üzereler.
   Yıl içinde  yazdığım yazılarda , ülkede  cumhuriyetin  fiilen bittiğini  çünkü cumhuriyetin hamisi askerin yok edildiğini  de  gerekçeleri ve ayrıntıları ile ifade etmiştim.
   Geçen hafta  ilginç bir olay yaşandı , cumhurbaşkanı ve  başbakan , inönüyü  anma  adına  beyanat verdiler  ve övgü ile bahsettiler.  Sanki  yeni diktatörlerin , eski diktatörlere  rahmet okuması gibi oldu.Ben  uzun yıllardan beri , inönünün   anıldığını  hatırlamıyorum , belkide haberim olmuyordu. Ama geçen hafta , cumhurbaşkanı  mezarına giderek tören düzenledi. İnöni şüphesiz  bir diktatördü ve ülke adına  talihsizlikti. Oysa yakın geçmişte , camilerin ahır yapıldığı  söylenirken , inönü  kast ediliyordu.
   Türkiyede  2013 'de  seçimler olacak. Muhtemelen  bir tarafta  iktidar , karşı tarafta  üç parti  farklılıklarını görmeden  tek vücut olacaklar  , muhtemelen  mhp ile bdp 'yi aynı safta göreceğiz. Türkiyede  siyasetin  ne kadar  basit , ne kadar seviyesiz ve ne kadar ilkesiz olduğunu da  göreceğiz. Zaten  popülist oaln iktidar  seçimler yaklaştıkça  daha  cömert  oluyor, adadakinden , görüşünü alabileceğinden  bahsediyor. Yeni yılda  adadaki  resmi muhatap olabilir. Hatta  ömrü yeterse  ülkeyi bile yönetebilir. 
   Ekonomi tarafında  geçen yıl 1 USD = 1 EURO tahminim vardı , olmadı ama  çok yaklaştı . Bu yıl da çalkantı devam edecek gibi . Zaten  Avrupa için   zayıf  euro ,  bir AB  politikası olmalıdır. Altın açısından kötü sürprizler olabilir. Her ne kadar  2000 USD / ONS  konuşulsa da , bence  320  dolardan  yükselişe başlayan altının  , tekrar  1000 doların altına geleceğidir.
   2008 yılından beri  yükselen borsanın da , artık  bir çöküş yapacağı kesindir. Bu yıl olmasa bile  bir sonraki yıl  kaçınılmazdır. Sürekli yükselen bir borsa olmamıştır. Son yolcular da trene bindiğinde , yani hiç ilgisi olmayan insanların da borsaya koştuğunda , tren  kalkacaktır.
  Geçen yılki tahminlerimden  soda , ülker  tam isabet tuttu . Eczacı yatırm da  fena değil. Diğerleri de kötü değil. Borsa genelde yükseldi.
   Eczacı yatırım ve zorlu enerji  sanırım çok güçlü atak yapacaklar .  
   Herkese mutlu ,sağlıklı , huzurlu yıllar dilerim.

m.sedat saygılı

23 Aralık 2012 Pazar

Şeb-i aruz

   Bir vuslat  gecesinin  sene-i devriyesi  daha  geçti.  Her yıl  aralık  ayının  birinci haftası  mevlana haftası olarak  İSTİSMAR  edilir. Ülkede  en çok istismar edilen  değer , önce  müslümanlık  sonra da mevlana  hazretleri gelir.  Hiçbir gönül bağı olmayan  siyasi ve bürokratlar  ön sıraları doldururlar, mevlanasever geçinir , beyanatlar verirler .  Hazreti sevenler , hatta  hayran olanlar dışarı itilirler.
   Mevlana  hazretleri  ,  kedinen kaçan bir fareyi izler . Fare ineğin altından geçerken , ineğin bıraktığı   dışkının altında kalır. Ama  KUYRUĞU DİKTİR.   Kuyruğu fark eden kedi gelir ve onu yakalar. Mevlana  hazretleri bu olaydan şu sonuçları çıkarır.

1 - Üzerine her pislik atan düşmanın değildir.
2 - Seni  her pislikten çıkaran dostun değildir.
3 - Gırtlağına kadar pisliğe gömülmüşken , kuyruğunu dik tutmanın anlamı ne ?

  

9 Aralık 2012 Pazar

Konya hatırası


Kimi için  bir park , kimine bir hatıra ormanı . Ama birçoğu unutuldu , adları bile hatırlanmıyor .