HOŞ GELDİNİZ

Siyasetçi doğru olanı değil , uygun olanı söyler.

21 Ağustos 2011 Pazar

Cat Stevens

" Eğer islam'ı Kuran'dan değil de müslümanlardan öğrenseydim, eğer Kuran'dan önce müslümanları tanısaydım asla müslüman olmazdım."
Cat Stevens

Benim zavallı arkadaşım bunu okuyunca , şunu anlıyor. AKP yanlıları kötü müslümandır , Cat Stevens da bunları gördü ve böyle söyledi.
Zavallı arkadaşımın , hangi dine mensup olduğu , mensup olduğu dinin iyi tarafında mı , yoksa kötü tarafında mı bulunduğu konusunda ne düşündüğünü bilmiyorum , ama yaptığı işi ve Cat Stevens'ı anlamadan onu kullanmaya teşebbüs etmesini çok basit ve aşağı buluyorum.

Şu soruyu kendimize sormamız gerekir . Cat Stevens beni tanısaydı müslüman olurmuydu ? bizim için ölçü bu olmalıdır .

Cat Stevens 'ı söylediklerinde haklı buluyorum . Bunları duyunca utanmamız , kıpkırmızı olmamız gerekir.İki yüzlü ,çifte standartçı , menfaatçı , riyakar, samimiyetsiz ,sahtekar müslümanlar için söylenenler az bile.Sayıca çok az olan ,mütedeyyin , samimi müslümanları tenzih ederim.
Müslümanlık muameledir kardeşim , tabelacılık değildir.
Biz hiçbirşeyi anlamadığımız gibi müslümanlığı da anlayabilmiş değiliz.
Sayın Dilipak bir yazısında müslümanı şöyle tarif ediyor . Yan komşum musevi , karşı komşum hristiyan , üst komşum ateist olsun , bunlardan birinin bir ihtiyacı olduğunda ilk defa benim kapımı çalıyorsa , işte o zaman ben müslümanım diyor.
Allah hepimize gördüğümüzü duyduğumuzu anlama kabiliyeti versin.

m.sedat saygılı

18 Ağustos 2011 Perşembe

TEKERRÜR

17 temmuz'da 13 şehite ithafen ne yazdıysak , her harfi bugün de geçerlidir. Bizi tekzip edecek , şüpheye düşürücek hiçbirşey yapılmadı ve yapılamaz da.
Yine dağlar , taşlar bombalanmış , her zamanki gibi . Minareyi çalanlar zaten kılıfını hazırlamış. Yine tanklarla , fantomlarla üç,beş çapulcu sivrisineğin peşine düştüler. Bataklığa dokunmayın ki sivrisinek üretmeye devam etsin.
Ramazan da bitse, şaban da bitse , söz de bitse , laf da bitse hiçbirşey değişmeyecek , anaların gözyaşı dinmeyecektir.
Şimdi terörle mücadele için özel timler yetiştirilecekmiş.Günaydın beyler , 30yıllık uykudan herhalde yeni kalktınız.


m.sedat saygılı

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Paranın rolü Mahir KAYNAK

Paranın bireyler için önemi tartışılmaz ama dünyaya yön verdiği söylenirse şüpheyle karşılanır. Para gerçekte bir kağıt parçası ya da kağıt üzerine yazılmış rakamlardan ibarettir. Onun önemi karşılığında alınan mal ve hizmetlerdir. Yani para kendi başına bizi bir yere götürmez ama onunla aldığımız araba bu işi görür. Ancak bugüne kadar pek tartışılmayan konu onun siyaseti nasıl yönlendirdiğidir.
İkinci Dünya Savaşından sonra Bretton Woods’ta Dünya para sistemini belirleyen bir anlaşma imzalandı. Buna göre devletler, eskiden olduğu gibi, paralarını merkez bankasındaki altına karşılık olarak çıkarmayacak, bunun yerine ABD, doları altın karşılığı çıkaracak ve ülkeler de dolara karşı para çıkaracaktı. Ülkelerin parası dolar aracılığıyla altına bağlanmıştı. ABD her ülkeye bir ons altın karşılığında 35 dolar vermeyi taahhüt ediyordu.

ABD kasasındaki altının karşılığının çok üstünde para bastı. Ama ellerinde para tutan ülkeler dolar karşılığında altın istemeye başladılar. Fakat ABD’nin bunu karşılaması mümkün değildi. ABD soruna kolay bir çözüm buldu. Bu çözüm tek cümleden ibaretti ve ABD anlaşmanın geçersiz olduğunu söylüyordu. Bundan sonra paranın karşılığı altın olmaktan çıktı ve döviz kurları esnek hale getirildi.

Bu olayı anlatmamızın nedeni günümüzde, aynı olmasa bile, benzer bir durumla karşılaşmamızdır. Bugün paranın değerini satın alacağı mal ve hizmetler belirlemektedir. ABD, eskiden olduğu gibi, mal ve hizmetle karşılayamayacağı kadar çok dolar çıkarmıştır. Eğer elinde dolar tutanlar ABD’ye al doları ver malı deseler ABD bunu karşılayamaz. Ancak ellerinde dolar tutanlar bu yola sapmıyorlar. Çünkü böyle bir durumda doların değeri sıfıra iner ve herkes alacağını kaybeder. Mesela elinde en çok dolar tutan ülke olan Çin bunu saklamaya devam ediyor. İstese doların değerini çok düşürür ama bu durumda elindeki tüm dolarlar değersiz hale geleceği için en çok kaybeden o olur. ABD prestij kaybeder ama, yeni bir para çıkarmak da dahil, para sorununu halletmek mümkündür.

Bir paranın değeri sadece onu çıkaran ülkede satın alacağı mal ve hizmetlerle ölçülmez. Eğer bu para dünya ölçeğinde satın alma gücüne sahipse miktarı artırılabilir. ABD parasını geniş bir alanda kullanılır hale getirmek istiyor. Bunun en kolay ve güvenli yolu herkesin muhtaç olduğu bir malı dolarla satın alabilmektir. Bunun için en uygun mal petroldür. Eğer petrol üreten ülkeler mallarını dolarla satıyorsa herkes bu ihtiyacını karşılamak için dolar tutmak zorundadır. Bir de petrolün fiyatı artarsa dolara talep de artar. Bugün arz ve talebin etkisini aşan fiyat yüksekliğinin sebebi budur.

ABD petrol ihtiyacını karşılamak için Ortadoğu’da egemenlik peşinde değil çünkü böyle bir sorunu yok. Acaba bölgede Arap Baharı olarak adlandırılan gelişmelerin amacı ne? Bunun demokrasi talebi olduğunu söyleyenlere hiç katılmıyorum. Demokrasi siyasi hedeflere ulaşmak için kullanılan bir fantezi. Dünyada hiçbir zaman din, ideoloji ve demokrasi benzeri yapılanmalar için mücadele edilmedi bundan sonra da olamayacak. ABD bölgede egemen olacak ve petrol dolarla satılacak.

Osmanlının tasfiye nedeninin petrol olduğunu anlasak bugünü daha iyi değerlendiririz.